Silvestr Szabó - foto natura Silvestr Szabó - foto natura Silvestr Szabó - foto natura

Lokalita: Karviná

Ježek východní (Erinaceus concolor)

Fotoaparát: Canon EOS 20D
Expoziční čas: 1/60
Datum: 2007:09:14 17:04:25
Clona: f/5.6
Oh. vzdálenost: 400/1
ISO: 400
Zobrazeno: 9018x
Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: Strunatci (Chordata)
Třída: Savci (Mammalia)
Řád: hmyzožravci (Insectivora)
Čeleď: ježkovití (Erinaceidae)
Ježek východní je savec. Žije v celé východní Evropě u nás se převážně vyskytuje ve Východních Čechách a na Moravě. Často se můžete setkat s kříženci Ježka východního a Ježka Západního, který se na Českém území též vyskytuje. Žije samotářským životem na okraji lesů, zahrad a parků, dorůstá délky kolem 30cm. V mládí má dvoubarevné zbarvení, na hrdle s ostře ohraničenou bílou skvrnou. Ve stáří začíná Ježek východní šednout. Několika dní po narození mu na zádech začínají růst ostny, které jsou stejného složení jako například kopyta. Zajímavé je, že ostny jsou nerovnoměrně zbarvené, jednotlivé bodliny jsou nestejně jasné a kroužkování na nich je nezřetelné. Ježek východní se Živý převážně hmyzem, méně pak lesními plody, někdy dokonce uloví i menší ještěrku, myš nebo hada. Na zimu se Ježek zahrabává do listí a upadá do zimního spánku. Před nebezpečím se chrání schoulením do klubíčka. Ježek se dožívá osmi až deseti let a je schopen mít i dva vrhy mláďat za rok. Článek je převzat z Wikipedie